gold mines in Te Aroha
Door: GerdaenFrans
Blijf op de hoogte en volg Gerda en Frans
14 November 2010 | Nieuw Zeeland, Wellington
Wat kun je mooi wandelen in New Zealand, maar je moet de weg wel weten! Samen met Mieke en Rien hebben we vandaag een prachtige wandeling gemaakt door het bergachtige gebied waar vroeger goud gedolven werd. De wandeling ging door een zeer steile kloof en voor een deel door oude mijngangen. Overal kon je nog de sporen vinden van de manier waarop vroeger de goudmijnen geëxploiteerd werden. De rivier die in de kloof liep staken we een paar keer over via verschillende swingbridges.
De afsluiting van de tocht was een kop koffie en een heerlijk toetje bij een in het lover verscholen restaurant,dat gerund wordt door een gemigreerde Duitse familie.
In de dichtstbijzijnde stad, Waihi, zijn we verder wezen kijken naar een open mijn die nog steeds in bedrijf is. Uit een gigantisch diep gat wordt gesteente opgehaald waaruit het goud, zo’n 10 gram per ton, wordt gewonnen.
Terwijl we weg waren droogde de lijm waarmee we de klok van vader l’Ami repareerden. Deze had wat transportschade opgelopen gedurende de vliegreis. Gelukkig alleen maar oude lijmnaden die losgelaten waren. Met goede Nieuw Zeelandse lijm gaat de klok weer zijn werk doen bij Rien en Mieke aan de muur.